dimecres, 20 d’octubre del 2010

Més sobre el control de les baixes a Catalunya

ORIGEN: http://dempeus.nireblog.com/post/2010/10/16/mes-sobre-el-control-de-les-baixes-a-catalunya

23-12-2009. Avui informa El Pais que la Seguretat Social paga als metges per donar menys baixes. De fet, a l'article d'Elena G. Sevillano es donen dades i xifres: per exemple, un facultatiu pot arribar a cobrar fins a 1.700 euros (se suposa que addicionals al seu sou) si aconsegueix els objectius que li han fixat de reducció de baixes laborals. En total, el pressupost del Ministeri és de 30 milions d'euros a l'any per al que anomenen "racionalitzar la despesa" i "frenar abusos", amb perspectives d'increment per a l'any 2010.

Les reaccions no s'han fet esperar. Des dels que afirmen que "és un disbarat", com diu Paulino Cubero, president de la Sociedad Madrileña de Medicina de Familia y Comunitaria (Somamfyc) i una "mesura inútil que no millorarà la gestió de la IT".  Altres metges opinen també que: "és una vergonya, una perversió més que posa en dubte l'ètica professional dels metges i metgeses."  De fet, i com és lògic, el dubte sobre la bona praxi no s'ha rebut gens bé per part dels metges d'atenció primària. No vull esmerçar ni una sola línia per reproduir les excuses que dóna la subdirectora general del INSS, i en canvi sí recordar l'alerta que la Dra. Lucía Artazcoz ens va fer en la seva intervenció a la Jornada monogràfica convocada pel Consell Assessor de Salut Laboral de l’Ajuntament de Barcelona sota el títol de “Crisi i Salut laboral”.

La Dra. Lucía Artazcoz explicava que, en temps de crisi, les persones que temen ERO's a les seves empreses, o les que viuen sota la pressió i l'amenaça d'acomiadaments, no respecten el temps necessari de baixa laboral per a refer-se d'una malaltia i incòrren en el perill del "presentisme" (el contrari de l'"absentisme" que es vol combatre) amb greus perjudicis per a la pròpia salut, més risc i increment de les probabilitats de patir un accident laboral, o fins i tot possibilitat, en casos de grips o altres malalties infeccioses, de contagiar la malaltia als companys i companyes de feina.

En relació a les paraules de la Dra. Artazcoz vaig tenir oportunitat de comentar en aquesta mateixa Jornada  --on representava a Dempeus per la salut pública--   la deficient atenció i cura que es dedica a malalties relacionades amb determinants i causes encara no ben investigades i amb patologies no reconegudes, o negades fins i tot, o insuficientment considerades, mal abordades i tractades… en referència explícita a la Fibromiàlgia, la Síndrome de Fatiga Crònica i la Sensibilitat Química Múltiple. Vaig poder explicar molt breument un cas gens rar de "presentisme" obligat que hauria pogut costar la vida a una persona afectada per Fibromiàlgia i que no podia soportar l'alta obligada" (i potser relacionada amb aquests incentius que es dónen des del Ministeri). Les altes punitives poden costar la vida, i la denúncia que cal fer és inqüestionable.

Si els experts detecten que amb la crisi el perill que apareix és el que anomenen "presentisme", en quin món es viu quan es pretén combatre amb mesures tan ofensives per als professionals de la salut, un suposat "absentisme"...?

 Àngels Martínez i Castells - Dempeus per la Salut Pública

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sisplau, encara que ho accepti preferiria que els comentaris no estiguin fets per usuaris "Anònims". Poseu almenys el nom i lloc de procedència al cos del vostre comentari. Sinó no seran acceptats.