dijous, 4 de febrer del 2010

FOCAP : Mesures de millora per a l'Atenció Primària

ORIGEN: http://dempeus.nireblog.com/post/2010/02/03/focap-mesures-de-millora-per-a-latencio-primaria

Els companys de FoCAP (Fòrum Català d'Atenció Primària) ens han enviat el document que transcribim a continuació. Abans però, volem deixar constància que a Dempeus ens fem reso i publiquem informacions de les nostres entitats amigues com és FoCap, on a més tenim membres significats de Dempeus. Tanmateix les nostres posicions no son sempre idèntiques i en aquest cas les messures 6 i 7 en particular no formen part del nostre ideari- manifest compromés només amb allò públic. Així doncs quan parla de les "empreses" públiques i "altres proveïdors" suposa l'acceptació d'externalitzacions i privatitzacions, tipus EBAs per exemple que nosaltres no compartim  i contra el qual sistema treballem. Una cosa és l'autonomia professional, mèdica i tècnica i una altra l' "autonomia" econòmica que equival a la gestió privada.

Mesures de Millora de l'AP



Hem elaborat una llista de mesures que creiem necessàries per a la millora de l'atenció primària orientades a una millor atenció als ciutadans i una major eficiència del sistema sanitari. Pots trobar la llista completa a l'apartat

Documents FoCAP : Llistat de Mesures millora AP.pdf (181,8 kB) 


El dia 24 de desembre hem enviat una carta de presentació a la Consellera de Salut Hble. Sra. Marina Geli amb el manifest i l'ideari del FoCAP i la llista de millores que proposem. De tota la llista n'hem prioritzat 5:

Necessitat de diferenciar i valorar adequadament l’expertesa i la  formació específica de les infermeres de l'àmbit d'atenció primària,  pel que fa els concursos oposició i els barems de la borsa de treball.
La gestió específica de l'atenció primària, amb pressupostos i gestors diferenciats, separada de la gestió hospitalària, en totes les entitats proveïdores (inclòs l’Institut Català de la Salut). Les evidències internacionals (i al nostre propi país) ens parlen de major eficàcia, eficiència i motivació per part d'equips autònoms; una APS forta i autònoma produeix millores de salut en la població.
Pla de desburocratització de la consulta d'atenció primària, donant suport al que s'acaba de pactar amb la camfic, promovent la seva immediata i decidida aplicació, així com la seva futura millora i ampliació. És essencial que els professionals d'atenció primària se centrin en l'atenció a la salut dels ciutadans, alliberant-se d'absurdes tasques burocràtiques que ja haurien d'estar desterrades.
Garantir l'accés a la visita especialitzada i a proves complementàries a petició del metge o pediatre de capçalera en el termini de 15 dies. Pla de reducció de les llistes d'espera amb participació de professionals de primària. Sense necessitat d'incrementar els recursos, sols optimitzant-los, és possible capacitar els nostres bons hospitals per donar resposta ràpida a les necessitats de consulta dels companys d'APS, en benefici dels ciutadans: necessitem més primeres visites i menys visites de control.
Aturar la implantació del programa de cribratge del càncer colorectal tal com està concebut a l'actualitat. Més enllà dels dubtes sobre la pertinença d'un programa de cribratge poblacional, no creiem adient, ni eficient, que la seva aplicació se centri en les oficines de farmàcia i els laboratoris i serveis hospitalaris; és beneficiós per la població que les mesures de prevenció estiguin centrades en els serveis que té més propers, els seus centres de salut, i en els seus professionals de referència: la infermera i el metge de família.
Et convidem a consultar la llista completa, que no considerem tancada, i fer-hi els comentaris i les aportacions que creguis convenient. Per a cada un dels punts elaborarem un argumentari i endegarem les mesures de difusió que creguem pertinents.Si estàs interessat/da en participar en l'elaboració d'algun els punts, fes-nos-ho saber a: comentari.focap@yahoo.es

Font: FoCAP : http://forumatencioprimaria.webnode.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sisplau, encara que ho accepti preferiria que els comentaris no estiguin fets per usuaris "Anònims". Poseu almenys el nom i lloc de procedència al cos del vostre comentari. Sinó no seran acceptats.