divendres, 11 de desembre del 2009

Com es compleix la Resolució 203/VIII i les persones malaltes de FM i SFC (


Com es compleix la Resolució 203/VIII i les persones malaltes de FM-SFC-SQM

Dempeus per la salut pública veu amb preocupació com el compliment de la Resolució 203/VIII que hauria ja de ser una realitat des del passat mes de maig, es va allargant en el temps i, quan es fan passos endavant, com a Lleida, es tracta solament de "passos de pardal" en el que a més, cal separar el blat de la palla. La propaganda de la conselleria de salut no ens farà oblidar el text íntegre de la Resolució i el que diu sobre les Unitats Especialitades. Però, a més, si tarda massa a complir-la, ens trobarem que la feina a fer s'haurà amuntegat de manera escandalosa perquè els descobriments no paren i les noves línies d'investigació inclouen la necessària dedicació d'especialistes en virologia... quan aquí se'ns negaven fins fa poc fins i tot pediatres.

Reproduim, amb preocupació, l'entrada feta per l'Àngels al seu bloc... i des de Dempeus per la Salut Pública agraïm que totes les persones que formen la Comissió de la ILP (Sergi, Cristina, Lídia, Clara, Jordi, David...) segueixin vetllant perquè es compleixi la lletrai l'esperit d'una Resolució votada unàniment pel Parlament de Catalunya...

I instem al Parlament a que compleixi la seva paraula.
El compliment de la Resolució 203/VIII
El diari El Segre publica avui que la Unitat de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica, de l'Hospital de Santa Maria de Lleida ha atès més de 300 persones en els primers sis mesos de funcionament, entre els que hi han noies d'entre 10 i 15 anys. L'accceptació de que aquestes malalties afecten també a la infància i l'adolescència ve a donar la raó a les reivindicacions que al llarg dels darrers deu anys han vingut fent les associacions de persones malaltes, i que va acabar en una Iniciativa Legislativa Popular que va recollir 140.000 signatures de suport per tal de que el Govern i el Parlament obrís Unitats especialitzades en Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica, i entre les especialitats que les havien de formar hi havia la Pediatria.

Tanmateix, volem manifestar que no tot és tan bonic com ens volen fer veure: Les unitats no han seguit el model aprovat pel Parlament de Catalunya i la Resolució Parlamentaria que les regula. Sols cal llegir la notícia per veure que la Síndrome de la Fatiga Crònica està desatesa, i que hi ha greus mancances com la falta de metges internistes. A més, el temps no s'atura, i en poc més d'un any s'ha demostrat que cal ajuntar en una millor atenció --i investigació--- les persones malaltes de Sensibilitat Química Múltiple, ja que molt sovint les tres patologies es manifesten juntes (amb diversos graus d'intensitat). La manca moltes vegades de criteris clars en el diagnòstic (com els "criteris canadencs") poden ser la causa de la gran quantitat de persones diagnosticades de FM a les que se'ls hi nega: 1) la gravetat i complicacions de la seva malaltia; 2) baixes laborals absolutament justificades; 3) pensions d'invalidesa si el seu estat és prou invalidant. La manca d'un bon diagnostic diferencial pot portar a tractaments amb remeis equivocats i, molt sovint, i com s'ha demostrat, perjudicials.

Finalment, el descobriment del retrovirus XMRV demostra que cal incorporar viròlegs a la investigació i consulta de les unitats especialitzades.

En relació al que ens expliquen persones lleidatanes afectades per aquestes malalties, també lamentem haver d'afegir que si són certs els criteris d'incentiu per nombre de pacients, creiem que s'està desvirtuant amb un criteri de mercat una pràctica que hauria de ser totalment aliena al funcionament del servei de salut pública. El dubte entre l'interès real que mereixes com a persona afectada i el plus que reb el metge o servei per tractar-te ha d'enterbolir per força la confiança entre metge i pacient, en especial quan de nou, en molts casos, la derivació al psicòleg sembla massa immediata... i potser innecessària.

No deixa de ser un avenç respecte a l'abandó que hi havia abans, però el que està clar és que tampoc  es tracta de les Unitats Especialitzades, tal  com les que es contemplaven en la Resolució.

Podeu trobar l'enllaç amb el Diari El Segre clickant aquí: http://www.segre.com/nc/noticies/detall-de-la-noticia/article/la-unitat-de-fibromialgia-del-santa-maria-de-lleida-aten-mes-de-300-persones-en-sis-mesos/199/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sisplau, encara que ho accepti preferiria que els comentaris no estiguin fets per usuaris "Anònims". Poseu almenys el nom i lloc de procedència al cos del vostre comentari. Sinó no seran acceptats.