ORIGEN: http://dempeus.nireblog.com/post/2010/07/24/jordi-calm-ens-informa-sobre-el-compliment-de-la-resolucio-203viii
Tímid avenç en l'atenció als malalts de Fibromiàlgia
L'escepticisme està prou justificat en vista de l'incompliment de la Resolució 203/VIII, aprovada per tots els grups al Parlament de Catalunya
Jordi Calm 23/07/2010
Falta molt camí per recórrer. Hi ha molta feina pendent de fer. Tanmateix, la situació en la forma d'afrontar aquestes malalties no es pot dir que sigui la mateixa d'ara fa tan sols dos anys. Hi ha alguns avenços, tan el que fa a l'atenció als malalts com a metodologies per mirar d'explorar el patiment en forma de dolor en la Fibromiàlgia.
MÉS INFORMACIÓ:
Preguntem pel compromís de la Consellera Geli
El Diari Oficial de la Generalitat recull bona part de la Resolució 203/VIII
Nou compromís de la consellera Geli
Enlace: Associació Catalana d"Afectats de Fibromialgia
Enlace: Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica a la família
En el que fa a l'atenció als malalts, en el decurs de les reunions que estem duent a terme amb les diferents Gerències Territorials, hem vist un lleuger canvi de tendència, que si fem cas del que ens expliquen i del que sembla, podem entreveure. Hi ha un denominador comú en totes les reunions en les que hem estat presents. Totes les UHE-ens diuen- estan començant a funcionar.
És a dir, no van desenvolupar la Resolució 203/VIII, a partir del 21 de maig de 2008, sinó que estan començant ara. Sembla que s'observa una tendència en positiu de canvi d'inèrcia.Tot i que encara ens trobem amb importants resistències.
Hem d'acabar aquest procés de reunions i analitzar les dades que els diferents responsables de les UHE han anat aportant. Res per tirar-hi coets, però si que sembla que hi ha consciència de que l'atenció als malalts s'ha de sustentar en l'empatía del professional vers el malalt.
Lògicament, caldrà tornar a engegar un procés d'avaluació. D'altre banda també la tècnica i la ciència van avançant -lentament- amb la cerca de dispositius que ajudin al professional en la seva tasca de diagnòstic i seguiment de les malalties. Aquí en teniu un bon exemple.
El que us deia, hi ha un canvi de tendència. Hem de continuar la nostra lluita per la millora a l'atenció als malalts, sí, però crec que avui podem ésser una mica més optimistes. Encara manca que a la pràctica es vegi una clara voluntat de reforç d'aquest canvi de tendència a l'abordar l'atenció als malalts. Avui podem afirmar tímidament que, encara que els costa, i en algun cas els costa molt, avui- podem dir- es pensa una mica més en la necessitat d'escoltar els que els malalts expliquen.
Sovint tinc la sensació d'estar davant d'un llarg camí, en el que com si estiguéssim a ple desert, ens trobem amb un grapat de miratges. Si, miratges en forma de presentacions en Power Point! Ens demanen un vot de confiança. És difícil d'atorgar. Falta alguna cosa més que les bones paraules.Encara estem esperant que les UHE es dignin respondre els qüestionaris enviats.
Bona voluntat? Ganes de fer-ho bé?...Uhhh!. L'excepticisme està prou justificat. No deixarem d'esser exigents en el que fa a l'atenció als malalts. En el compliment dels contiguts de la Resolució 203/VIII, cal recordar - un cop més- votada i aprovada per tots els grups amb representació al Parlament de Catalunya.
UNA PORTA OBERTA A L'ESPERANÇA: Es tanca el negacionisme
El món de la investigació es dinamitza a l'entorn de malalties com la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica...i esperem que ben aviat també per investigar les sensibilitats químiques múltiples. En un ràpid repás del panorama de les investigacions en curs o a punt d"engegar-se, ens trobem fora de les nostres fronters països com E.E.U.U o Canadà on es prenen molt seriosament la necessitat d'investigar sobre aquestes malalties emergents.
A Catalunya tenim en marxa al menys dues investigacions la que es duu a terme a l"Hospital de la Vall d"Hebrón i la que es duu a terme a Can Ruti. Recentment hem sabut de la investigació que es vol engegar a València. Aquest panorama, difereix i molt del que hi havia tan sols fa dos anys. Creiem que s'obra la porta a la prudent esperança i es tanca a la negació d'aquetes dolences – que hem de recordar a Catalunya pateixen centenars de milers de persones.
Els malalts i familiars, no podem entrar en la discussió científica, però si que podem expressar la nostra prudent esperança i el nostre desig de que els equips de científics que engeguen aquestes investigacions, puguin arribar a trobar camins de col·laboració, amb l"objectiu final de conèixer els desencadenants d'aquestes dolences...i, finalment -perquè no?- Vèncer-les.
El teu suport és necessari:Cause al Facebook:Jo dono suport a la Resolució 203/VIII / Yo apoyo la Resolución 203/VIII
diumenge, 25 de juliol del 2010
Jordi Calm ens informa sobre el compliment de la Resolució 203/VIII
Etiquetes de comentaris:
Legislació,
Unitats Especialitzades
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Sisplau, encara que ho accepti preferiria que els comentaris no estiguin fets per usuaris "Anònims". Poseu almenys el nom i lloc de procedència al cos del vostre comentari. Sinó no seran acceptats.